[ad_1]
Οι Κυριότερες Ποικιλίες Κερασιάς στην Ελλάδα
BIGARREAU BURLAT
Γενικά: Κόκκινη, ημι-τραγανή ποικιλία.
Καταγωγή: Γαλλική ποικιλία που ανακαλύφτηκε το 1915 από τον Leonard Burlat.
Δένδρο: Κανονικού σχήματος, μεγάλου μεγέθους.
Παραγωγικότητα: Μεγάλη.
Καρπός: Νεφροειδής, μεγάλου μεγέθους.
Εποχή ωρίμανσης: Το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου (πρώιμη).Ιδιαιτερότητες: Ιδιαίτερα ευαίσθητη στη παραγωγή δίδυμων καρπών
Ανθεκτικότητα: Δε παρουσιάζει ανθεκτικότητα στο σχίσιμο καρπού
Επικονιαστής: B. Marmotte, B.S. Hardy Giant, Van, Cuigne Early Rivers, Durone della Marca, Bing, Larian, Rainier, Sue, Stella, Ulster.
Tips: Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως σημείο αναφοράς για την εποχή ωρίμανσης των καρπών.
GIORGIA
Γενικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία.
Καταγωγή: Ο G. Bargioni είναι ο δημιουργός της ποικιλίας στην Ιταλία το 1964. Διασταύρωσε τις ποικιλίες ISF 123 x Caccianese.
Δένδρο: Πλαγιόκλαδο με μετρίου μεγέθους ανάπτυξη.
Παραγωγικότητα: Πολύ μεγάλη.
Καρπός: Νεφροειδής, μεγάλου μεγέθους.
Εποχή ωρίμανσης: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (μεσοπρώιμη).
Ιδιαιτερότητες: Σημαντικό χαρακτηριστικό στη ποικιλία είναι το κλάδεμα έτσι ώστε να μην ξεφύγει η ζώνη καρποφορίας από τους κεντρικούς άξονες τροφοδοσίας.
Ανθεκτικότητα: Παρουσιάζει καλή ανθεκτικότητα κατά του σχισίματος του καρπού.
Επικονιαστές: Adriana, Corinna, Moreau, Mora di Cazzano, Durone Nero I, Ferrovia, Van, B.S. Hardy Giant και B. Burlat.
Tips: Χαμηλής ζωηρότητας ποικιλία. Να συνδυάζεται με Gisela 6 (υποκείμενο) και όχι με Gisela 5.
LAPINS
Γενικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία.
Καταγωγή: Δημιουργός είναι ο K. O. Lapins στο Καναδά, το 1965. Είναι διασταύρωση των ποικιλιών Van x Stella.
Δένδρο: Ορθόκλαδο, μετρίου μεγέθους.
Παραγωγικότητα: Μεγάλη.
Καρπός: Καρδιόσχημος, μεγάλου μεγέθους.
Εποχή ωρίμανσης: Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου (μέσης εποχής).
Επικονιαστές: Αυτογόνιμη.
Ανθεκτικότητα: –
FERROVIA
Γενικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία.
Καταγωγή: Ιταλική ποικιλία.
Δένδρο: Πλαγιόκλαδη, μεγάλου μεγέθους.
Παραγωγικότητα: Μέτρια έως μεγάλη.
Καρπός: Καρδιόσχημος, πολύ μεγάλου μεγέθους.
Εποχή ωρίμανσης: Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου (μέσης εποχής).
Ιδιαιτερότητες: Τα κατώτερα φύλλα παρουσιάζουν «τροφοπενίες» στο χρωματισμό τους τα πρώτα χρόνια. Είναι γενετικό φαινόμενο αλλά δεν επηρεάζει την ευρωστία του δέντρο.
Επικονιαστές: Sunburst, Lapins, Van, Kordia, Regina.
Ανθεκτικότητα: –
Tips: –
KORDIA
Γενικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία.
Καταγωγή: Αγνώστου προελεύσεως. Ανακαλύφθηκε τυχαία στην τωρινή Τσεχία. Το πρώτο της όνομα ήταν Teclovicka II.
Δένδρο: Πλαγιόκλαδη, μετρίου έως μεγάλου μεγέθους.
Παραγωγικότητα: Μεγάλη.
Καρπός: Καρδιόσχημος, μεγάλου μεγέθους.
Εποχή ωρίμανσης: Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου (μεσοόψιμη).
Ιδιαιτερότητες: –
Επικονιαστές: Ferrovia, τη Regina, τη Cristalina. Regina, Hedelfinger, Van.
Ανθεκτικότητα: Μέτρια στο σχίσιμο και σχετική στο κυλιδροσπόριο (Cylindrosporium pruni-cerasi)
Tips: Ευδοκιμεί καλύτερα σε υποκείμενα Gisela.
REGINA
Γενικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία.
Καταγωγή: Δημιουργός της είναι ο Jork Experiment Station, το 1957. Είναι διασταύρωση των ποικιλιών Schneiders Spate Knorpelkirsche x Rube.
Γενικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία.
Καταγωγή: Δημιουργός της είναι ο Jork Experiment Station, το 1957. Είναι διασταύρωση των ποικιλιών
Schneiders Spate Knorpelkirsche x Rube.
Δένδρο: Ημι-ορθόκλαδο, μετρίου έως μεγάλου μεγέθους.
Παραγωγικότητα: Μεγάλη.
Καρπός: Καρδιόσχημος, μεγάλου προς μέτριου μεγέθους.
Εποχή ωρίμανσης: Τέλη Μαΐου με πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου (όψιμη).
Ιδιαιτερότητες: –
Επικονιαστές: Ferrovia, την Kordia, την Cristalina, την Τραγανά Εδέσσης, Kordia, Summit και Sam.
Ανθεκτικότητα: σχετική στο σχίσιμο και σχετική ευαισθησία στη μονίλια (Monilinia laxa).
ΜΠΑΚΙΡΤΖΕΪΚΑ
Γενικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία.
Καταγωγή: Ανιχνεύθηκε στην περιοχή Άγρα του Νομού Πέλλας, σε οπωρώνα του ιδιώτη Μπακιρτσή, το 1986.
Δένδρο: Ορθόκλαδο, πολύ μεγάλου μεγέθους.
Παραγωγικότητα: Πολύ μεγάλη.
Καρπός: Καρδιόσχημος πεπλατυσμένος, μεγάλου μεγέθους.
Εποχή ωρίμανσης: Πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου (όψιμη).
Ιδιαιτερότητες: Πικάντικη γεύση.
Επικονιαστές: Τραγανά Εδέσσης, Germersdorfer, B. Napoleon.
Ανθεκτικότητα: Υψηλή αντοχή στο σχίσιμο
Tips: –
[ad_2]
Source link