Έχει τραβήξει την Προσοχή της Βιομηχανίας Τροφίμων

Έχει τραβήξει την Προσοχή της Βιομηχανίας Τροφίμων

Έχει τραβήξει την Προσοχή της Βιομηχανίας Τροφίμων

[ad_1]

Το μωβ καλαμπόκι (Zea mays L.), ένα σιτηρό με μια από τις βαθύτερες αποχρώσεις του φυτικού βασιλείου. Γνωστό, επίσης, ως πορφυρός αραβόσιτος, είναι εγγενές στην περιοχή των Άνδεων του σημερινού Περού. Έχει καλλιεργηθεί και καταναλωθεί ευρέως σε όλη την περιοχή των Άνδεων της Νότιας Αμερικής, κυρίως στο Περού, τον Ισημερινό, τη Βολιβία και την Αργεντινή.

Το μωβ καλαμπόκι έχει τραβήξει την προσοχή της βιομηχανίας τροφίμων καθώς θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εναλλακτική πηγή σε συνθετικά χρώματα.

Λόγω του πλούτου του σε μωβ χρώμα, οι πορφυρές χρωστικές καλαμποκιού χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για να χρωματίζουν τρόφιμα και ποτά. Στη Νότια Αμερική, τα εκχυλίσματα μωβ καλαμποκιού εφαρμόζονται ευρέως στο χρωματισμό σπιτικών επιδορπίων και ποτών όπως το chicha morada και το mazamorra morada, ένα δημοφιλές ποτό και επιδόρπιο παρασκευασμένο από μωβ καλαμπόκι (FAO 2013). Άλλες χώρες έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πλούσια πηγή χρωστικών για να αποκτήσουν χρωστικές ουσίες τροφίμων.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Διευκόλυνσης BioTrade των Ηνωμένων Εθνών (2011), η μέση ετήσια αύξηση της αξίας των εξαγωγών του μωβ καλαμποκιού στο Περού έφτασε το 467% από το 1998 έως το 2002 και η τιμή του μωβ καλαμποκιού σχεδόν διπλασιάστηκε από 0,75 $ σε 1,36 $/kg σε αυτήν την περίοδο των 5 ετών .

Επίσης, πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις με πιθανές ιδιότητες που προάγουν την υγεία, το μωβ καλαμπόκι γίνεται ένα αυξανόμενο αστέρι στην αγορά νέων συστατικών. Παρόλο που έχει διαφημιστεί ευρέως ως «υγιεινό» φαγητό, οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του μωβ καλαμποκιού δεν έχουν ακόμη αναλυθεί και συνοψιστεί.

Οι φαινολικές ενώσεις του μωβ αραβοσίτου έχουν αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι βελτιώνουν τις ασθένειες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπεργλυκαιμία, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, με βάση την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δύναμη που συνεπάγεται βελτίωση των βιοχημικών ρυθμίσεων. Με πολλά υποσχόμενα στοιχεία από μελέτες σε κύτταρα και ζώα, αυτή η πλούσια πηγή ενώσεων που προάγουν την υγεία απαιτεί επιπλέον προσοχή για να κατανοηθεί καλύτερα η πιθανή συμβολή της στην ανθρώπινη υγεία.

[ad_2]

Source link

Μείνεται Συντονισμένοι