Μελέτη Επίδρασης Λίπανσης με Πολυφωσφορικά Πολυμερή στην Πιπεριά

Μελέτη Επίδρασης Λίπανσης με Πολυφωσφορικά Πολυμερή στην Πιπεριά

Μελέτη Επίδρασης Λίπανσης με Πολυφωσφορικά Πολυμερή στην Πιπεριά

[ad_1]

Ο φωσφόρος απορροφάται από το ριζικό σύστημα των φυτών κυρίως με τη μορφή ορθοφωσφορικών ιόντων (H2 PO4 και HPO4-2). Ωστόσο πολύ συχνά πλέον χρησιμοποιείται μια διαφορετική μορφή φωσφόρου, τα πολυφωσφορικά πολυμερή.

Η χρήση των παραδοσιακών ορθοφωσφορικών ιόντων οδηγεί στην χρήση μεγαλύτερων ποσοτήτων σε σχέση με αυτή που απαιτεί το φυτό καθώς η διαθεσιμότητα τους επηρεάζεται άμεσα από το pH και την θερμοκρασία του υποστρώματος. Σε πολύ υψηλό ή σε πολύ χαμηλό pH μειώνεται δραματικά η διαθεσιμότητα τους στο φυτό. Η χρήση των πολυφωσφορικών απαιτεί πολύ μικρότερες ποσότητες καθώς είναι πολύ πιο αποδοτική αυτή η μορφή του φωσφόρου.

Η χρήση των πολυφωσφορικών στα θρεπτικά διαλύματα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην δημιουργία ισχυρού ριζικού συστήματος, στην ανάπτυξη του φυτού και στον πρόωρη άνθηση. Ακόμα η χρήση των πολυφωσφορικών δεν προκαλεί ιζήματα στα αρδευτικά δίκτυα όπως πολλές φορές προκαλείται από την χρήση της παραδοσιακής μορφής φωσφόρου (ορθοφωσφορικά ιόντα) και έτσι αποφεύγεται η εμπλοκή των αρδευτικών δικτύων και η ανισοκατανομή υγρασίας στα υποστρώματα.

Μελετητές ερευνήσαν την επίδραση των πολυφωσφορικών σε υδροπονική καλλιέργεια πιπεριάς, στην ανάπτυξη, απόδοση και ποιότητα του φυτού. Δύο ποικιλίες πιπεριάς δοκιμάστηκαν σε υδροπονική καλλιέργεια σε υπόστρωμα πετροβάμβακα.

Τα φυτά τροφοδοτήθηκαν με τρία διαφορετικά θρεπτικά διαλύματα, το καθένα με την ίδια συγκέντρωση συστατικών, αλλά με διαφορετική μόνο τη μορφή του εφαρμοσμένου φωσφόρου: πολυφωσφορικά (PP) και ορθοφωσφορικά (OP). Έτσι λοιπόν χρησιμοποιήθηκε ένα θρεπτικό διάλυμα με 15% πολυφωσφορικών και 85% ορθοφωσφορικών, ένα με 30% πολυφωσφορικών και 70% ορθοφωσφορικών και ένα με 100% ορθοφωσφορικών. Στο πείραμα, μετρήθηκαν το μήκος του στελέχους και ο αριθμός των φύλλων, η συγκέντρωση χλωροφύλλης στα φύλλα και ο φθορισμός της χλωροφύλλης στα φύλλα.

Μελετήθηκε ακόμα ο αριθμός και το βάρος των καρπών συνολικά, καθώς και ο αριθμός των εμπορεύσιμων και μη καρπών με συμπτώματα ξηρής σήψης (BER- blossom end rot). Η συγκέντρωση ξηράς ουσίας και χημικών συστατικών στα φρούτα εξετάστηκε και η ποιότητα των φρούτων αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο QDA (ποσοτική περιγραφή ανάλυσης). Εξετάστηκε επίσης η θρεπτική κατάσταση των φυτών. Τα πολυφωσφορικά που χρησιμοποιήθηκαν αυξάνουν τη φωτοσυνθετική δραστικότητα των φύλλων και έχουν θετική επίδραση στο ποσοστό εμπορεύσιμων καρπών. Η λίπανση με  θρεπτικό διάλυμα που περιείχε 30% φωσφόρο με τη μορφή πολυφωσφορικών, αύξησε την πρόσληψη ασβεστίου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Συγκέντρωση ασβεστίου
Σχέδιο 1 Συγκέντρωση ασβεστίου Ca που παρέμεινε στο υπόστρωμα και δεν απορροφήθηκε από το φυτό. Στο P-30 (30% πολυφωσφορικά) η ποσότητα που παρέμεινε στο υπόστρωμα και δεν απορροφήθηκε είναι σημαντικά μικρότερη.

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc

[ad_2]

Source link

Μείνεται Συντονισμένοι