Τα Κεράσια Έδεσσας Κατακόκκινα και Ζουμερά

Τα Κεράσια Έδεσσας Κατακόκκινα και Ζουμερά

Τα Κεράσια Έδεσσας Κατακόκκινα και Ζουμερά

[ad_1]

Τα Κεράσια Έδεσσας Κατακόκκινα και Ζουμερά

Κατακόκκινα και ζουμερά, να κρέμονται στα δίδυμα κοτσανάκια τους, τα κεράσια ευφραίνουν το στόμα και τα μάτια, και αποτελούν τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Από τα νοστιμότερα που παράγει η χώρα μας είναι τα κεράσια της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής του νομού Πέλλας.

Τα κεράσια της Έδεσσας ή τραγανά Βοδενών, όπως είναι γνωστή παλιά η ποικιλία, έχουν τραγανή σάρκα, λεπτή φλούδα, βαθυκόκκινο χρώμα και ευχάριστα γλυκιά γεύση. Σήμερα έχουν εισαχθεί και νέες ποικιλίες, που προέκυψαν από διασταυρώσεις. Νέες, βελτιωμένες ποικιλίες είναι οι Ferovia, Βασιλειάδη, Regina, Σκίνα, καθώς και τα υπέροχα Μπακιρτσαίϊκα. Χαρακτηριστικά των βελτιωμένων ποικιλιών, εκτός από τη γλυκιά γεύση και τη νοστιμιά, είναι η μεγαλύτερη αντοχή κατά τη μεταφορά.

Η παραγωγή της περιοχής καλύπτει το 70% της εγχώριας αγοράς και καταγράφει επίσης σημαντικές εξαγωγές, ενώ έχει πιστοποιηθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Τα κεράσια της περιοχής αποτελούν την απάντηση γιατί “η Έδεσσα είναι το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό” όπως είπε ο ντόπιος μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης.

Εκτός από τα εύφορα εδάφη της Πέλλας και την εργατικότητα των καλλιεργητών, στην ποιότητα συντελεί και το κλίμα και ιδιαίτερα οι πολλές ώρες χαμηλών θερμοκρασιών στη διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Πολλά από τα καλύτερα κεράσια παράγονται σε υψόμετρο, βρίσκουμε κερασεώνες στα 1.500 και 1.700 μέτρα στο όρος Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και παράγουν τα καρδιόσχημα Μπακιρτσαίϊκα. Εκεί η συγκομιδή αρχίζει γύρω στις 20 Ιουνίου λόγω του κλίματος και δεν τα βρίσκουμε στην αγορά νωρίτερα από το τέλος του Ιουνίου. Στα πεδινά μαζεύουν γύρω στα μέσα του ίδιου μήνα.

Εδώ και 200 τουλάχιστον χρόνια η συστηματική καλλιέργεια του κερασιού στην Έδεσσα και όλη την περιοχή της Πέλλας είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της. Από τα μέσα της άνοιξης η περιοχή αρωματίζεται από τις ανθισμένες κερασιές τον Απρίλη. Ο καρπός δένει και τέλη Μαΐου έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

We-Love-Cherry-Banner
We-Love-Cherry

[ad_2]

Source link

Μείνεται Συντονισμένοι